به پزشکتان مراجعه کنید و از او برای زودتر خوب شدن نسخه بگیرید ولی اگر تب و گلو درد نداشتید اصلا به او اصرار نکنید تا برایتان آنتیبیوتیک تجویز کند.موج جدید آنفلوآنزا و سرماخوردگی همراه با برف و مسافران عتباتعالیات از عراق وارد کشور شده است. از ویژگیهای آنفلوآنزای امسال این است که روزهای بیشتری به این سؤال فکر خواهید کرد که چرا من خوب نمیشوم. نگران نباشید و تا میتوانید مایعات مصرف کنید.
افرادی که در شهرهای بزرگ - که آلودگی هوا شدید است- زندگی میکنند باید توجه داشته باشند که آلودگی هوا باعث شیوع آنفلوآنزا میشود. دکتر محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت درخصوص وضعیت آنفلوآنزا در کشور گفت: امسال هنوز شیوع بیماری به اندازهای که انتظار داشتیم، نرسیده اما شیوع آنفلوآنزا در شمال غرب کشور بسیار بیشتر از سایر نقاط ایران است. وی با بیان اینکه شیوع آنفلوآنزا با آلودگی هوا افزایش مییابد، گفت: این معضل در شهرهایی که با آلودگی هوا روبهرو هستند، بیشتر است بنابراین افرادی که در کلانشهرهایی با آلودگی هوا زندگی میکنند، باید بیشتر مراقب باشند. در واقع در تماس با فرد مبتلا قرار نگیرند و قبل از خوردن هر چیز چندبار دستهای خود را بشویند.
این بیماری که 3تا 5روز حداقل شما را زمینگیر خواهد کرد ویژگیهایی شبیه به آنفلوآنزای قبلی دارد. دکتر قاسم حسینی اخوان پزشک اورژانس بیمارستان هاشمینژاد مشهد گفت: این بیماری علائمی مانند تب، لرز، استخوان درد و گاهی اسهال و استفراغ دارد و بیشتر در کسانی که از مسافرت عتبات عالیات از عراق برگشتهاند دیده میشود و مثل سایر آنفلوآنزاها در سالهای قبل بهشدت واگیردار است. درمان آن نیز نگهدارنده است و بیمار باید 3تا 5روز در خانه استراحت کند و از بخور، مایعات گرم و آبمیوه، عسل و لیمو استفاده کند.
وی تأکید کرد که آنتیبیوتیک چندان جایی در درمان این بیماری ندارد مگر در مواردی که بیماری تبدیل به برونشیت یا عفونت حاد سینوزیت شود. دکتر قاسم حسینی اخوان گفت: تشدید بیماری در افراد مسن و کودکان خطر بیشتری دارد. حدود 50درصد از مراجعان به درمانگاه محل کار من مبتلایان به آنفلوآنزا هستند. علاوه بر داروهای شیمیایی میتوانید از مکملهای روی، ویتامینC، شیر و عسل، شربتهای گیاهی اکیناسه (سرخارگل) که تحریککننده سیستم ایمنی بدن است وآلوئهورا استفاده کنید. در این روزها ماسک بزنید و استراحت کنید تا تماس به حداقل برسد و چرخه بیماری کند و متوقف شود.
مصرف خودسرانه آنتیبیوتیک جامعه جهانی را به خطر انداخته بهطوری که سازمان جهانی بهداشت بارها در مورد آن بیانیه صادر کرده است. با این حال این باور غلط در جامعه همچنان وجود دارد و مردم برای سرماخوردگی و آنفلوآنزا درخواست آنتیبیوتیک میکنند. دکتر اخوان درمورد این افراد گفت: هر چند این بیماریها تا تبدیل به بیماری دیگری نشوند نیاز به آنتیبیوتیک ندارند، بعضی از افراد باور عجیبی به آنتیبیوتیک و از میان آنها به پنیسیلین دارند. درحالیکه مصرف آنتیبیوتیک به هیچ عنوان اثری در سرماخوردگی و آنفلوآنزا هر نوعش که باشد، ندارد. اگر بیماری پس از 3تا 5روز تبدیل به برونشیت، گوشدرد، آنژین چرکی شد میتوان به بیمار آنتیبیوتیک تجویز کرد. در برخی موارد من به بیمارهایم میگویم اگر این داروها را مصرف کردید و مایعات و نوشیدنی را خوردید و خوب نشدید شما را رایگان ویزیت میکنم.
او علت رایج بودن مصرف آنتیبوتیک در ایران را ارزانی و باور غلط دانست و گفت: در ایران 23برابر استاندارد جهانی آنتیبیوتیک مصرف میشود.
مصرف خودسرانه کورتون ممنوع
مصرف خودسرانه کورتون برای درمان سرماخوردگی نیز به مانند آنتیبیوتیک میتواند مضر باشد. برخی افراد به مصرف آمپول دگزامتازون و بتامتازون بدون تجویز پزشک روی میآورند درحالیکه مصرف این داروها بدون تشخیص پزشک، مضر است. سهیل افرازی، رئیس دفتر تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر به فارس گفت: تزریق این آمپولها باعث کهنهشدن بیماری، ضعف سیستم ایمنی و مستعد شدن بدن برای ابتلا به بیماریهای عفونی و دیگر مشکلات برای فرد بیمار میشود. افراد باید در مورد مصرف داروهای سرماخوردگی با پزشک مشورت کنند.
زندگی باکتریها روی اسباببازیها
باکتریها در کتابها، اسباببازیها و دیگر سطوح بهمدت طولانیتر از آنچه تصور میشود، زنده میمانند. به گزارش ایسنا، براساس مطالعات علمی پیشین، 2باکتری شایع عامل سرماخوردگی، عفونتهای گوش، گلودرد و دیگر عفونتهای جدی بهمدت طولانی در خارج از بدن انسان دوام نمیآورند؛ بنابراین، همواره این باور وجود داشته که چنین باکتریهایی روی اشیایی مانند مبلمان، ظروف و اسباببازیها زنده نمیمانند.
با این حال، تحقیقات دانشمندان دانشگاه بوفالو نشان میدهد که باکتریهای «استرپتوکوک پنومونیه» و «استرپتوکوک پیوژنز» روی این سطوح بهمدتی بسیار طولانیتر از آنچه تصور میشود، زنده میمانند. این یافتهها نشان میدهد برای جلوگیری از ابتلا به عفونتها بهویژه در مدارس، مهدکودکها و بیمارستانها باید احتیاط بیشتری کرد.